Premiérové uvedení duetu Metamorphic

Praha, 29. září 2017 – Premiérové uvedení duetu Metamorphic, který pro Pražský komorní balet připravila choreografka Martina Hajdyla Lacová, proběhne 5. října 2017 ve 20 hodin v pražském Divadle Ponec. Nový kus je volně inspirován tvorbou slavného francouzského sochaře Augusta Rodina, který formoval své sochy fascinován člověkem, přírodou a tancem. Jeho způsob zobrazení a dramatizace lidského těla posloužil choreografce jako zdroj pohybu pro duet, v jehož premiérovém obsazení se představí sólisté PKB Jitka Tůmová a Patrik Čermák.

„Rodinovu tvorbu jsem donedávna nějak víc neznala a nezkoumala,“ říká Martina Hajdyla Lacová. „Díky kamarádovi dramaturgovi, jenž mi dal knihu Nahý jsem přišel na svět, která je Rodinovým životopisným románem, jsem začala sledovat jeho dílo – sochy, napětí i dynamiku, kterou zachytil… Je to absolutně geniální a pro tanec vynikající inspirační zdroj. Nešlo mi ale o žádný děj, Metamorphic je čistě tělesná taneční skica.“

Hudba pro představení pochází z dílny současného slovenského skladatele Jozefa Vlka. „S Jozefem se známe už nějakou dobu, pracovala jsem pro jeho skupinu Debris Company v Bratislavě,“ doplňuje Martina Hajdyla Lacová. „Pro Metamorphic jsme vybrali dvě skladby z jeho nového hudebního alba Recycled. Kostýmy pro mou choreografii navrhla Petra Lebdušková. I s ní byla velmi příjemná spolupráce.“ Choreograf Andrej Petrovič, dlouholetý člen proslulé Akram Khan Company, autorce pomohl v procesu tvorby, na kterém se zejména v jeho počátcích podílel. „Spoléhala jsem na Andrejovu energii, vášeň, kterou dává do každého tvůrčího procesu, a od počátku jsem cítila, že by bylo skvělé ho mít coby partnera. Hodně mi pomohl.“
Komponovaný večer Pražského komorního baletu představí kromě zmíněné premiéry i úspěšnou reprízu kreace „Teď na druhou“ v choreografii Ondřeje Vinkláta. Hostem večera bude Balet Praha junior, soubor konzervatoře Taneční centrum Praha (TCP) s choreografiemi „I-dentity“, „Opus 13“ a „5 nebeských sól“. Společný večer je prvním vyústěním nové spolupráce Pražského komorního baletu a TCP, která má za cíl zvyšovat kvalitu uměleckého vzdělávání a rozšiřovat praxi studentů v profesionálním souboru.

Martina Hajdyla Lacová

Vystudovala Konzervatoř J. L. Belly v Banské Bystrici a Akademii múzických umění v Praze, obor Pedagogika tance. V roce 2008 absolvovala šestiměsíční studijní program na Institutu Hoger Instituut voor Dans v Antverpách, kde spolupracovala s přední belgickou choreografkou Ann van den Broek. Od roku 2006 spolupracuje s význačnými umělci, jako jsou Marta Poláková (SVK), Mirka Eliášová (CZE), Maya M. Carroll (ISR), Ji-Eun Lee (KOR), Šárka Ondrišová (SVK), Helene Weinzierl (AUT), Irina Andreeva (RUS), Rasmus Ölme (SWE), Renan Martins (BRA), Andrej Petrovič (SVK), Jiří Havelka (CZE). Je zakládající členkou taneční skupiny ME-SA (2008), se kterou vystupovala na festivalu Fringe v Edinburghu, na festivalu Spring Forward / Aerowaves 2016 a řadě dalších akcích. Od roku 2009 spolupracuje se slovenskou divadelní společností Debris a s norskou choreografkou Karen Foss, od roku 2011 se švýcarským souborem DA MOTUS! a českou taneční skupinou VerTeDance. V roli hostující učitelky spolupracuje také s různými tanečními školami a studii v České republice a na Slovensku. V roce 2015 získala českou cenu „Tanečnice roku“ za výkon v představení SuperNaturals. Za vynikající výkon v sólovém projektu L/One of the Seven byla nominována na prestižní cenu Herecké asociace „Thálie 2016“.

Andrej Petrovič

Absolvent tanečního oboru na Konzervatoři Jana Levoslava Bélly v Banské Bystrici a Hudební a taneční fakulty Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, oboru Pedagogika klasického tance. Po absolvování konzervatoře se stal členem profesionálního tanečního Divadla Študio tanca v Banské Bystrici, kde spolupracoval s choreografkou Zuzanou Hájkovou. Po odchodu do Bratislavy byl jedním ze zakladatelů profesionální taneční skupiny Dajv, kterou vedla Marta Poláková. Jeho taneční směřování nejvíce ovlivnili tanečníci, choreografové a pedagogové Russell Maliphant, Julyen Hamilton, Martin Kilvady, Marta Poláková, Chrysa Parkinson. Jaroslav Viňarský či Giorgio Barberio Corsetti. Po odchodu ze Slovenska působil ve skupinách Editta Braun Company v Salzburgu, Fatou Traore v Bruselu, Giorgio Barberio Corsetti/Fatore Kappa Physical Theatre v Římě, Jean Abreu Dance Company v Londýně. Vyjma tance se zajímá také o film, je spoluautorem a choreografem tanečního filmu The Day, který vznikl v roce 2004 ve spolupráci s choreografem Jurajem Korecem a režisérem Jozefem Vlkem. V Praze spolupracoval se slovenským choreografem Jaroslavem Viňarským. Od roku 2007 je členem prestižní světové Akram Khan Company v Londýmě, kde je předním tanečníkem a zároveň asistentem choreografa Akrama Khana. Spolupracoval s ním také na přípravě závěrečného ceremoniálu Letních olympijských her v Londýně. Zatím jejich poslední spolupráce se týká produkce moderního zpracování klasického baletu Giselle pro English National Ballet v Londýně. V posledních letech se Andrej věnuje i vlastní tvorbě představení (The Tempest pro SND Bratislava, Fifth pro Kecskemet city ballet v Budapešti, Rashomon effect pro National youth dance company v Londýně). Jeho poslední autorskou produkcí je první sólo z cyklu sedm božích hříchů L/one of the seven pro taneční skupinu ME-SA v Praze.