Pražský komorní balet zatančí na festivalu Siraex

Praha, 5. srpna 2019 – Pražský komorní balet (PKB) vystoupí 16. srpna od 19 hodin na festivalu současného tance Siraex. Úspěšný letní festival roztančí Klášterec nad Ohří letos již po třinácté. Pod širým nebem na nádvoří
novogotického kláštereckého zámku PKB představí jednoaktový balet s názvem Důvěrná místa. Autorsky je pod ním podepsán belgický choreograf Samuel Delvaux, který jako hudební podklad i tematickou inspiraci použil slavného
hudebního skladatele Leoše Janáčka

Choreografii Důvěrná místa Pražský komorní balet nastudoval v závěru loňského roku při příležitosti devadesátého výročí Janáčkova úmrtí. Coby hudební podklad díla posloužily fragmenty ze slavné klavírní Kreutzerovy sonáty a choreografie samotná je velmi volně inspirována osobou a hudbou velkého génia, pro něhož byl ženský element vždy sžíravou a věčně nenaplněnou inspirací. Jedná se o jakési scénické ztvárnění inspirace ženským prvkem, nikoliv o skladatelův životopis jako takový – Důvěrná místa jsou velmi stylizovanou a abstraktní sondou spíše do Janáčkovy hudby, než do jeho života.

Za dvanáct let existence si Siraex vybudoval jméno mezi laickou i odbornou veřejností, mapuje dění na současné taneční scéně, představuje české i zahraniční tanečníky a choreografy patřící ke špičce v oboru.„Festival je přehlídkou, která každoročně přináší průřez děním na taneční scéně za uplynulou sezónu a dává veřejnosti z měst, která jsou dál od Prahy, povědomí o vývoji tanečního umění,“ říká Zora Breczková, ředitelka Siraexu. „Jedinečností projektu je setkání několika generací a úrovní interpretů a choreografů, a to od dětí (Dětská taneční scéna), přes neprofesionální soubory scénického tance,  až po naší a zahraniční profesionální scénu, včetně nové generace (zahajovací večer – tvorba absolventů DuncanCentre a HAMU).“

Kdo zajímavý letos přislíbil účast?

Zajímavé osobnosti jsou všichni, zvlášť zajímavá tvorba a přístup k tanci je u mladé/nové generace.  Stálým hostem je Pražský komorní balet. Začali jsme spolupracovat s Baletem Národního divadla v Brně. Občasným hostem je 420PEOPLE, který letos reprezentuje tvorba Václava Kuneše a fragmenty z děl PANTHERA (připravované představení) a THE WATCHER. Hlavní host festivalu je však Petra Hájková, absolventka HAMU, se svou velmi působícím dílem 1000 jeřábů, strhující příběh podle japonské legendy (16.8.).  Závěrečný večer pak bude záležitostí „nového cirkusu“, na tak úplně nový trend mísící tanec, cirkus a další techniky, jako v tomto případě japonského hajku (i), od Lukase Blahy choreografie DÓ  Jak dlouho už v čele projektu stojíte vy?

Projekt je myšlenkou původního tanečního souboru LEGARMM při Základní umělecké škole v Klášterci nad Ohří, a to před 13 lety. Z tanečnic jsou dnes maminky, ale také taneční pedagogové, které se na projektu podílejí a Olina Rambousková, již několikátým rokem se se mnou věnuje především produkci hlavního programu.

Není to lehké v pár lidech, ale jde o akci, která má své místo v tanečním světě a je dobrou vizitkou naší organizace (školy).

Dopředu nás ženou seminaristé a jejich chuť poznávat nové možnosti, způsoby a přístupy v tanci. A hlavně vždy skvělá atmosféra.

SIRAEX-Festival současného tance s mezinárodní účastí Zora Breczková, ředitelka festivalu.

Tento taneční festival byl založen v roce 2006. Pořadatel – ZUŠ Klášterec nad Ohří. Jde o prioritní akci naší Základní umělecké školy
Je ojedinělou záležitostí v tomto oboru a jediným tanečním festivalem v Ústeckém kraji. Je zajímavý svým zasazením do malebného městečka v Krušných horách Klášterce nad Ohří a exteriérech, kde se odehrává – interiéry a exteriéry Zámku, nádvoří a parku.

Festival SIRAEX se v letošním roce opět stane městem „tance“ v období od 20. do 24. srpna 2012. Již posedmé se v zámku v Klášterci nad Ohří a přilehlých zámeckých zahradách setkají tanečníci z České republiky, ale i zahraničí. Festival, který spojil setkání amatérských a profesionálních tanečníků a doprovodných workshopů přinesl do města Klášterec nad Ohří a Ústeckého regionu několik mimořádně zajímavých tanečních večerů
prezentující aktuální uměleckou tvorbu českých a zahraničních choreografů a uměleckých souborů.

Cílem hlavního programu festivalu je přivést profesionální umění k obyčejným lidem, kteří si jen zřídka najdou cestu za ním. Pět večerních představení, v exteriérech zámku, jejichž dramaturgie chce představit široké veřejnosti bohaté spektrum tvorby současného scénického tance a pohybového divadla. Průřez českou a zahraniční tvorbou.

Inspirace vysoké kvalitní tvůrčí práce pro naše mladé tanečníky ze ZUŠ a lidi našeho města s citem pro umění. Reálné setkání neprofesionálních umělců s choreografem světového jména a jeho prací.

Konfrontace českého a zahraničního prostředí, informace o současných trendech, obohacení české platformy o aktuální směry, které ovlivňují současný vývoj taneční scény a tanečního vzdělání. Setkání různých způsobů práce a tvorby u nás a v zahraničí.

Výzva pro samotné umělce. VELKÁ JMÉNA TANEČNÍHO SVĚTA V MALÉM MĚSTEČKU KDESI NA KRAJI REPUBLIKY. VELKÉ CHOREOGRAFIE PRO VELKÁ JEVIŠTĚ V MALÉM NETRADIČNÍM PROSTORU KLÁŠTERECKÉHO ZÁMKU.

Dramaturgie připravovaného ročníku slibuje opět velmi silné zážitky pro místní milovníky tance a představí „žhavé“ novinky v oblasti taneční tvorby, které mají diváci možnost zhlédnout pouze v Praze.

HLAVNÍ PROGRAM „DNY SCÉNICKÉHO TANCE“ – nádvoří zámku