Pražský komorní balet vystoupí na mezinárodním festivalu Warsaw Dance Days

Praha, 19. listopadu 2015Pět sólistů, baletní mistři a management Pražského komorního baletu dnes odletěli reprezentovat české taneční umění do polské Varšavy. Koncem týdne se soubor představí na čtvrtém ročníku mezinárodního festivalu současného tance Warsaw Dance Days, kde uvede dvě choreografie ze svého kmenového repertoáru. Při této příležitosti chystá i master class, kterou povede pedagožka PKB.

20. listopadu od 19 hodin uvede Pražský komorní balet v Institutu kultury Mazovia v rámci festivalu choreografii Hany Polanské Turečkové „Hádej kolik je hvězd“, volně inspirovanou knihou Jacka Londona Tulák po hvězdách, a také nové dílo Hany Litterové „Němý výkřik“, které bylo poprvé inscenováno teprve nedávno, coby součást říjnové premiéry PKB – Metafory tance. Den poté se bude pro účastníky festivalu konat i master class pod vedením baletní mistryně Libuše Ovsové v prostorách tanečního sálu Institutu kultury Mazovia.

„Náš soubor často vystupuje v českých regionech, stejně tak ale klademe i stále stoupající důraz na prezentaci v zahraničí. Letos jsme tak mimo jiné absolvovali například úspěšné turné po Jižní Koreji,” říká Martin Kolda, výkonný ředitel Pražského komorního baletu. “Na varšavský festival se těším a věřím, že obě dvě díla přijmou polští diváci kladně.”

Pražský komorní balet má do konce letošního roku v plánu vrátit se do Polska ještě jednou, a to v termínu od 16. do 19. prosince, kdy se představí s komponovaným večerem opět ve Varšavě.

Pražský komorní balet letos vstoupil do druhé padesátky svého působení. V tehdejším Československu patřil k prvním představitelům současných tendencí v moderním tanci. U jeho zrodu stál Pavel Šmok, jeden z tuzemských protagonistů moderního tance.

Experimentální studio Balet Praha (později jen Balet Praha) založili v roce 1964 právě Pavel Šmok, Luboš Ogoun a Vladimír Vašut. Na tento projekt pak v roce 1975 navázal Pražský komorní balet. Za pět dekád existence se soubor stal významným nezávislým a obecně respektovaným reprezentantem českého tanečního umění doma i v zahraničí a získal řadu ocenění.

PR manažerka
Tel: +420 605 751 290