Pražský komorní balet ve spolupráci se Zemlinského kvartetem uvede mimořádný večer „Janáček Gala 2018“

Praha, 8. listopadu 2018 – V pátek 23. listopadu od 19:30 proběhne ve velkém sále Městské knihovny v Praze mimořádný koncert komorní hudby a tance nazvanýJanáček Gala 2018. V rámci večera budou uvedena hned čtyři významná díla Leoše Janáčka v podání Zemlinského kvarteta a Pražského komorního baletu. Jako speciální host se představí špičkový klarinetista Igor Františák.

„Pražský komorní balet se Zemlinského kvartetem připravuje a úspěšně uvádí originální projekty již několik let v řadě. Nyní se jedná se o další inspirující spolupráci s tímto hudebním tělesem. Komorní hudba vyžaduje naprostou preciznost a také dokonalé souznění s tanečním pohybem, což se nám, troufám si říci, daří naplňovat,“ říká Ladislava Jandová, ředitelka Pražského komorního baletu. „Mimořádným listopadovým večerem ještě jednou připomeneme letošní velké jubileum – devadesáté výročí úmrtí Leoše Janáčka. Geniální skladatel a jeho odkaz si – samozřejmě nejen v roce 2018 – zasluhují naši plnou pozornost.“

Pražský komorní balet vystoupí v první půli slavnostního koncertu, kdy jeho sólisté zatančí v choreografii Pavla Šmoka a Kateřiny Dedkové na část Janáčkova cyklu „Po zarostlém chodníčku“ (v transkripci pro klarinet, housle, violu a violoncello).

Sám Šmok k premiéře v roce 1998 uvedl: „Jednotlivé skladby cyklu nemají vzájemně žádnou výraznější dramaturgickou souvislost, až na to, že jde o niterné výpovědi autora. Scéna je však přece jen něco jiného, než koncertní síň a Janáček by nám snad odpustil, že jsme do díla vložili malý příběh, který je ostatně volně přejat z jiné jeho skladby.” Choreograf se pro dílo volně inspiroval Janáčkovou operou Její pastorkyňa a jeho dramatický příběh mladé dívky, ženy a lehkomyslného chasníka, postupně gradující v mrazivou tragédii, přesně vystihuje melancholickou náladu nádherné Janáčkovy hudby, jež čerpá z melodiky moravských lidových písní.

Program ojedinělého večera v Městské knihovně doplní tóny Smyčcového kvartetu č. 1 („Kreutzerovy sonáty“), dále pak Janáčkův dechový sextet „Mládí“ ve vynikající úpravě Kryštofa Mařatky a Smyčcový kvartet č. 2 („Listy důvěrné“).

Koncert se uskuteční za finanční podpory Magistrátu hl.města Prahy a Ministerstva kultury ČR.

Vstupenky je možné zakoupit online prostřednictvím webových stránek Městské knihovny www.mlp.cz či rezervovat v pokladně MKP na tel. 222 113 425.
Vstupné: 250 Kč / studenti a senioři 150 Kč

O INTERPRETECH:
ZEMLINSKÉHO KVARTETO
František Souček – 1. housle / Petr Střížek – 2. housle / Petr Holman – viola /
Vladimír Fortin – violoncello
Již od svého založení v roce 1994 navazuje na bohatou tradici české kvartetní školy. V roce 2010 se stalo vítězem mezinárodní soutěže smyčcových kvartet ve francouzském
Bordeaux, je také laureátem mezinárodních soutěží smyčcových kvartet v kanadském Banffu (2007), v Praze (Pražské jaro 2005) a v Londýně (2006), kde zároveň získalo
Cenu publika. Soubor též zvítězil na dalších soutěžích v Čechách i na Slovensku (1999 – Beethovenův Hradec, 2003 – New Talent Bratislava, 2004 – Cena hudobnej kritiky
Žilina a Mezinárodní soutěž Nadace B. Martinů Praha). V roce 2005 byla kvartetu udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu a v roce 2009 cena Nadace Alexandra Zemlinského ve Vídni.

PRAŽSKÝ KOMORNÍ BALET
Pražský komorní balet je největší český nezávislý profesionální taneční soubor, jehož zakladatelem je legendární choreograf Pavel Šmok. Vedení Pražského komorního baletu pokračuje v tradici inovativního a progresivního souboru s českým a mezinárodním repertoárem s jasným zřetelem na uchování původní tvorby Pavla Šmoka ve spolupráci s dlouholetou sólistkou a pedagožkou Pražského komorního baletu Kateřinou Dedkovou – Frankovou. Oslovována je mladá a střední generace úspěšných a tvůrčích českých i zahraničních choreografů, přičemž důraz je kladen zejména na spolupráci s choreografy českého původu působících v Čechách či zahraničí (Hana Polanská Turečková, Mário Radačovský, Marek Svobodník, Ondřej Vinklát, Tom Rychetský, Jiří Pokorný, Lukáš Timulák, Petr Zuska aj.)