Pražský komorní balet v neděli vystoupí na závěrečném galavečeru festivalu Mezinárodní týdny tance

Praha, 16. května 2018 – Na závěrečném představení dvaatřicátého ročníku festivalu „Mezinárodní týdny tance“, které se koná v neděli 20. května 2018 od 19 hodin v pražském Divadle na Vinohradech, vystoupí také Pražský komorní balet. V rámci nedělního galavečera festivalu současného tance představí soubor úspěšnou choreografii „Prolínání“ Lukáše Timuláka. Vinohradské divadlo bude v neděli patřit těm nejlepším z „nezávislého“ či spíše lépe řečeno „nekamenného“ komorního tanečního divadla. Kromě Pražského komorního baletu zde vystoupí i seskupení DekkaDancers a program doplní soubor Balet Praha Junior Tanečního centra Praha.

„Prolínání“ je výrazná umělecká práce Lukáše Timuláka, slovenského choreografa, který před lety vzešel z nizozemské taneční dílny světoznámého Jiřího Kyliána. Ve světové premiéře byla choreografie, již Timulák připravil exkluzivně pro Pražský komorní balet, slavnostně uvedena teprve před několika týdny. V choreografické práci se její autor zabývá prvky, které jsou v neustálé vzájemné závislosti a výměně, a které se neustále prolínají – přírodou, lidskými bytostmi a jejich životním prostorem. Nyní se bude jednat o poslední plánované uvedení v této sezóně, a tím pádem půjde o jedinečnou šanci novou inscenaci zhlédnout.

“Každým nádechem stvrzujeme svázanost s prostředím, které nás obklopuje,“ říká Timulák v anotaci své novinky. „Proměňujeme jej, mísíme se s ním. Pohybem těla rozrážíme vzduch, odrážíme jej, ohříváme, vdechujeme a vydechujeme. Svým samotným bytím se podílíme na ustavičném pohybu a přetváření hmotného světa…”

Jako hudební doprovod zvolil Timulák skladby Ivy Bittové, v nichž je znát vliv lidových písní, ale které zároveň představují vrchol hudebního experimentu, a také novou kompozici Henryho Vegy.

PROLÍNÁNÍ
Choreografie: Lukáš Timulák
Hudba: Iva Bittová, Henry Vega
Návrh kostýmů: Joke Visser, Lukáš Timulák
Návrh scénografie: Lukáš Timulák
Světelný design: Pavla Beranová
Světová premiéra: 29. dubna 2018, Divadlo na Vinohradech v Praze
Délka: 30 minut
Tančí: 6 tanečníků Pražského komorního baletu

O choreografovi:

Lukáš Timulák vystudoval Taneční konzervatoř v Bratislavě a Akademie de Danse Classique Princesse Grace v Monaku. Lukáš získal angažmá v Les Ballets de Monte Carlo a v Nederlands Dans Theatre, kde pracoval s choreografy jako jsou Jiří Kylián, William Forsythe, Mats Ek, Paul Lightfoot/Sol Leon, Hans van Manen, Crystal Pite, Johan Inger a Wayne McGregor. Vytvořil choreografie pro několik souborů po celém světě včetně NDT, Gothenburg Ballet, Balet da Cidade de São Paulo, National Theater Mannheim a Luzerner Theater. Zájem o kinematografii jej dovedl k intenzivnímu studiu na Newyorské filmové akademii a od té doby pracoval na několika krátkých filmech s režisérem Rubenem van Leerem, včetně oceněného filmu Symmetry, který měl premiéru na festivalu Cinedans v Amsterdamu. Většina jeho prací od roku 2004 ve spolupráci s designérem Petrem Biľakem zkoumá nové koncepty současného tance. V roce 2017 společně založili nadaci „Make Move Think“ pro interdisciplinární uměleckou spolupráci.

Více informací o představení naleznete zde: