Pražský komorní balet uvede pražské reprízy Mysteria času

Praha, 20. února 2017 – Pražský komorní balet uvede 5. března od 19 hodin v Divadle na Vinohradech první velkou pražskou reprízu představení Mysterium času. Inscenací, která měla premiéru v závěru loňského roku, soubor tentokrát vsadil na domácí tvorbu – autory choreografií nového triptychu jsou Ondřej Vinklát, Marek Svobodník a Hana Polanská Turečková. Všichni tři tvořili na hudbu českých skladatelů. Vznikla tak originální a velmi rozdílná díla, co se pojetí i provedení týče a nové představení velmi dobře zapadá do dramaturgie PKB.

Inspirací pro nejnovější choreografii Ondřeje Vinkláta, prvního sólisty Baletu Národního divadla, byla prchavost okamžiku. Niterný duet muže a ženy nazval jeho autor Teď². „(…) mladý choreograf skvěle cítí hudbu a nakládá s těly tanečníků jako s hlasy, které se potkávají, reagují na sebe, proplétají se (hudba Marka Pavlíčka se v některých pasážích inspiruje polyfonií). Oba mladí interpreti se energicky vrhají do prostoru a v choreografii nacházejí bezpečně svůj výraz.“ (Lucie Kocourková, Opera Plus, 21. prosince 2016)

Marek Svobodník připravil na motivy proslulé básně Edgara Allana Poea Havran taneční grotesku s názvem Chvilka POEzie. Autor vsadil na černý humor a jeho dvacetiminutové dílo s velkou dávkou nadsázky baví a mrazí zároveň. Do titulní role obsadil přímo šéfa Pražského komorního baletu Igora Vejsadu. „Stupňující neklid a paniku, které hrdinu pohlcují, transformuje Svobodník do hororově laděné zpovědi s humorným nadhledem. Dobře namíchaná koláž skladeb Jaroslava Ježka a Bedřicha Nikodéma vystihuje vážnou i úsměvnou stránku zachycených výjevů.“ (Lucie Dercsényiová, Taneční aktuality, 10. ledna 2017)

Večer uzavírá minimalistické, abstraktní, zajímavě výtvarně pojaté dílo, které vytvořila Hana Polanská Turečková. Jeho název odkazuje na stejnojmennou nadčasovou skladbu Miloslava Kabeláče. „Hloubka, autenticita a katarzní vyznění představení s názvem Mysterium času, jeho postupná gradace od plynutí a zběsilosti času vedoucí k osvobozujícímu, smířlivému klimaxu nového zrození činí z tohoto moderního baletu dílo nezapomenutelné a navýsost progresivní.“ (Martina Doležalová, Nenuďte se, 19. prosince 2016)

Druhou pražskou reprízu představení odtančí Pražský komorní balet opět v Divadle na Vinohradech, a to 21. května 2017. Vstupenky jsou k dispozici na: http://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/MYSTERIUM- CASU.

MYSTERIUM ČASU

Světová premiéra 18. prosince 2016, 19:00 hodin, Vinohradské divadlo v Praze

II. premiéra 22. prosince 2016, 19:00 hodin, Městské divadlo v Mostě

Teď²