Pražský komorní balet uvede mimořádný večer nazvaný Fenomén Šmok

Praha, 24. listopadu 2017 – Pražský komorní balet chystá mimořádné představení, které věnuje svému zakladateli, dlouholetému uměleckému šéfovi a jednomu z nejvýznačnějších choreografů dvacátého století, prof. Pavlu Šmokovi (1927-2017). Uvedeno bude při příležitosti nedožitých devadesátých narozenin umělce ve čtvrtek 7. prosince v Divadle IMAGE.

V rámci večera bude mít premiéru dokumentární film s názvem „Fenomén Šmok“ v režii Ondřeje Kepky. „Nejedná se o klasický portrét známého choreografa. Dokument nebude postupně mapovat všechna zásadní období Šmokova baletu, ale pokusí se vystihnout především podstatu jeho uměleckého myšlení a umělecké inspirace. Ne nadarmo existuje v kuloárech pojem ‚šmokovství‘, který se pokusíme objasnit,“ říká autor a režisér projektu Kepka. „Pro tento dokument jsem využil nejen časosběrných materiálů, které jsem natočil ještě během Mistrova života, ale také se v něm objeví nové rozhovory, které byly pořízeny v letošním roce,“ dodává.

Na programu slavnostního večera samozřejmě nebude chybět ani tanec. V obnoveném nastudování Kateřiny Dedkové-Frankové předvede soubor hned dvě Šmokova úspěšná díla  choreografova vrcholného tvůrčího období. Oba tituly, jak už je u jejich autora zvykem, staví na hudbě českých skladatelů. „Po zarostlém chodníčku“ na hudbu Leoše Janáčka i „Holoubka“ na hudbu Antonína Dvořáka vytvořil Pavel Šmok  devadesátých letech.

Program večera doplní také videoprojekce s mnoha cennými archivními fotografiemi, na nichž se kromě Pavla Šmoka objeví například další dva zakladatelé legendárního studia Balet Praha, předchůdce Pražského komorního baletu – Luboš Ogoun a Vladimír Vašut.

Námět večera: Ladislava Jandová
Scénář a režie: Ondřej Kepka
Tančí: Pražský komorní balet
Světelný design: Monika Petrušková