Pražský komorní balet úspěšně absolvoval turné po Jižní Koreji

Pražský komorní balet má za sebou úspěšné turné po Jižní Koreji. Během května a června se soubor v této asijské zemi představil na dvou prestižních tanečních festivalech. Zavítal na pódia nejen do hlavní metropole Soulu, ale i do Busanu, druhého největšího jihokorejského města. Jako jediný zástupce zde reprezentoval Českou republiku v oblasti současného tance.

Na Mezinárodním festivalu moderního tance MODAFE v Arko Arts Theatre v Soulu vystoupil Pražský komorní balet s inscenací Hany Polanské Turečkové „Hádej kolik je hvězd“ 27. května 2015. Představení, které je volně inspirované knihou Jacka Londona Tulák po hvězdách, zhlédli mimo jiné i velvyslanci České a Slovenské republiky.

Soubor také přijal pozvání pořadatelů jedenáctého ročníku Mezinárodního tanečního festivalu v Busanu. Tam 14. června 2015 v rámci závěrečného gala představení uvedl tutéž inscenaci a ještě i další dílo Polanské Turečkové „Černé zrcadlo“ na hudbu Vladimíra Sommera,  inspirované abstraktní malbou Vladimíra Houdka, který k choreografii také vytvořil scénu a kostýmy.

„Prezentace souboru v zahraničí je pro nás velmi důležitá. Snažíme se šířit dobré jméno českého tance nejen doma, ale i za hranicemi,“ říká Martin Kolda, výkonný ředitel Pražského komorního baletu. „Jsem opravdu rád, že byla obě dvě díla korejskými diváky přijata velmi kladně. Tanečníci si vysloužili dlouhé nadšené ovace.“

V rámci korejského turné se uskutečnila i série workshopů, na busanském festivalu Českou republiku zastoupila jako lektorka sólistka Pražského komorního baletu Jitka Tůmová. Závěrečnou tečkou několikadenního programu festivalu byla choreografická soutěž AK21, na které byl jedním z pěti členů mezinárodní poroty i Martin Kolda.

„Při korejskému turné prokázal Pražský komorní balet svou profesionalitu na poli uměleckém, pedagogickém i odborném,“ dodává Kolda. „Sklidil za to pochvalu a poděkování nejen od organizátorů festivalů, ale i od velvyslance České republiky v Koreji, Ing. Tomáše Husáka.“

Turné Pražského komorního baletu se uskutečnilo za finanční podpory MKČR a Nadace Život umělce a ve spolupráci s Českým centrem v Soulu a jeho ředitelkou Michaelou Lee.

V případě zájmu o více informací či zaslání dalších fotografií v tiskové kvalitě mne neváhejte kontaktovat.

PR manažerka
Tel: +420 605 751 290