Pražský komorní balet má nového baletního mistra a vyhlašuje konkurz na doplnění míst sólistů

Praha, 23. března 2016 – Začátek jara přináší nový vítr i do Pražského komorního baletu. Na pozici baletního mistra, který je pověřený uměleckým vedením souboru nastoupil v pondělí 21. března Igor Vejsada. Jeho nástup je první vlaštovkou v řadě novinek a změn, které soubor v následujících měsících čekají. Hned v prvním dubnovém týdnu se chystá PKB rozšířit řady svých sólistů.

„V Pražském komorním baletu každodenně povedu tréninky, zkoušky, opakování repertoáru, budu zodpovědný za veškerou práci týkající se přípravy tanečníků na představení či premiéry,“ říká Igor Vejsada, baletní mistr, pedagog a emeritní šéf baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. „Jsem pověřený stát v čele uměleckých rozhodnutí, která se týkají souboru, navrhovat novou dramaturgii a vizi a formovat jeho uměleckou a technickou úroveň. Na práci ve významném souboru s více než padesátiletou historií se velmi těším.“V souvislosti s nástupem Igora Vejsady na uvedenou pozici ukončila svou činnost stávající Dramaturgická rada Pražského komorního baletu ve složení Kateřina Dedková-Franková, Libuše Ovsová a Martin Kolda. Ta svou práci odvedla zejména v roce 2015.

Ve středu 6. dubnase ve Studiu Contemporary v Národním domě na Vinohradech (nám. Míru 9, Praha 2, 1.patro) od 9.30 uskuteční konkurz na doplnění míst sólistů Pražského komorního baletu. „Rozhodli jsme se rozšířit řady sólistů Pražského komorního baletu a hledáme umělce, kteří mají velký vztah k současné tvorbě, chtějí být tvůrčí a kreativní a mají zájem spolupracovat s různými choreografy v systému nezávislého uměleckého souboru, který je velmi rozdílný od toho divadelního,“ říká Igor Vejsada. Přihlásit do konkurzu se mohou profesionální tanečnice a tanečníci se vzděláním v moderním i klasickém tanci a vynikající technikou, kteří mají zájem vytvořit novou generaci osobností českého současného tance.

Nabízíme stálé a dočasné pracovní pozice. Dále nabízíme pracovní pozice „apprentices“. Nástup možný ihned po konkurzu nebo od sezony 2016/2017.

Strukturovaný životopis s fotografií (portrét, profesní) a video zasílejte nejpozději do 28. 3. 2016 naemailovou adresu info@balet-praha.cz.

Repertoár souboru:
Jiří Bubeníček: „nová premiéra“
Aleksandra Dziurosz: Come See Comme Ca
Žiga Jereb & Anna Štěrbová: This Is Not a Kiss!
Hana Litterová: Němý výkřik
Hana Polanská Turečková: Černé zrcadlo, „nová premiéra“
Mário Radačovský: Slovanský kvartet
Pavel Šmok: Z mého života, Musica Slovaca