Kulturní tip na neděli: premiérové uvedení představení Rekviem za nekonečno

Praha, 18. října 2017 – Pouhé čtyři dny zbývají do české premiéry nového představení Pražského komorního baletu Rekviem za nekonečno choreografa Tomáše Rychetského. Slavnostní večer, který soubor věnuje památce svého zakladatele Pavla Šmoka (*22. října 1927 – †4. dubna 2016), proběhne v neděli 22. října 2017 od 19 hodin v Divadle na Vinohradech v Praze. Kromě zmíněné novinky budou v rámci programu uvedena i další dvě díla v choreografii Tomáše Rychetského (Nevyřčené ticho) a Marka Svobodníka (Chvilka POEzie).

„Velkou inspirací pro mou novou choreografii byl hudební skladatel Antonín Dvořák a jeho Rekviem, které je reflexí obecně znepokojivých otázek lidského bytí, žalu a útěchy ve smrti, smyslu žití a umírání, stejně jako naděje. Zpočátku mi přišla skladba hodně komplikovaná a dlouhá,“ říká Tomáš Rychetský. „Musel jsem citlivě odebrat některé její části – zhudebněné liturgické texty, vznikla tak kratší forma a najednou do sebe vše začalo zapadat. Na tématu, které je veliké a složité, jsem poté pracoval s Pavlem Šimákem, uměleckým šéfem a režisérem Horáckého divadla v Jihlavě.“

Jedná se o taneční příběh, který se dotýká otázek, jež leží mezi koncem a začátkem života. V duchovním prostoru Dvořákova Rekviem se autoři snaží vyprávět děj konkrétního lidského osudu, který se prodírá napříč časem. Důležité pro ně bylo vyjádření víry, že životní energie nemůže jednoduše zmizet, pouze se proměňuje a je předávána dál. A tak stejně jako například tanec, může mít nekonečně mnoho podob.

„Moje spolupráce s Pražským komorním baletem má hlubší kořeny. Po vystudování Taneční konzervatoře v Praze jsem v roce 2000 nastoupil do prvního angažmá právě do PKB a strávil zde tři sezóny. Kdo kdy v PKB byl, ten ví, že to je láska, která vás jen tak neopustí. Troufám si říct, že téměř každý, kdo prošel tímto souborem, tak s ním zůstává nějak vnitřně spjatý, a to je i můj případ,“ doplňuje Rychetský. „S Pražským komorním baletem jsem spolupracoval již dříve na choreografii Nevyřčené ticho na hudbu Leoše  Janáčka. Scénu dělal Milan Cais (zpěvák TataBojs) a výrazný je i světelný design Daniela Tesaře. Dílo bude shodou okolností v rámci večera Rekviem za nekonečno uvedeno v obnovené premiéře.“

Druhá premiéra představení Rekviem za nekonečno se uskuteční 10. prosince 2017 od 19 hodin v Městském divadle v Mostě, další reprízy jsou zatím v plánu na 26. ledna 2018 v Horáckém divadle v Jihlavě, 3. února 2018 v Mahenově divadle v Brně a 27. března 2018 ve Fabrice Svitavy. První pražská repríza představení bude 18. února 2018 od 19 hodin opět v Divadle na Vinohradech.

Slavnostní premiérový večer věnuje Pražský komorní balet prof. Pavlu Šmokovi. Fenomenální choreograf, pedagog, režisér, zakladatel a dlouholetý umělecký šéf PKB by v neděli oslavil své devadesáté narozeniny.

“Rekviem za nekonečno”

– choreografie: Tomáš Rychetský, hudba: Antonín Dvořák (Rekviem B-moll, Op. 89 selection (výběr: Requiem Aeternam, Dies Irae, Confutatis Maledictus, Sanctus, Agnus Dei)

“Nevyřčené ticho”

– choreografie: Tomáš Rychetský, hudba: Leoš Janáček (Klavírní sonáta I.X. 1905 „Z ulice“)