Galavečer Pocta Pavlu Šmokovi představí Pražský komorní balet a exkluzivně i hosty z předních českých a slovenských souborů

Praha, 18. října 2016 – Pavel Šmok (*22. října 1927 – †4. dubna 2016), jeden z největších tuzemských choreografů a protagonistů oderního tance, by v sobotu oslavil své devětaosmdesáté narozeniny. Při příležitosti nedožitého životního jubilea svého zakladatele a dlouholetého uměleckého šéfa připravil Pražský komorní balet slavnostní galavečer, který se bude konat v neděli 23. října 2016 od 19 hodin v pražském Divadle na Vinohradech.

Pavel Šmok byl jednou z nejvýraznějších osobností českého baletu a tanečního divadla posledních desetiletí. Nastudoval kolem stovky baletních titulů, kolem šedesáti ve světové premiéře. Na programu galapředstavení budou dvě Mistrova díla, Pražský komorní balet uvede v novém nastudování jeho choreografie „Holoubek“ a „Z mého života“. Kromě PKB se ve slavnostním večeru představí také Balet Národního divadla v Praze, Balet Národního divadla v Brně a Balet Slovenského Národního divadla v Bratislavě, choreografie Petra Zusky, Mária Radačovského a Natálie Horečné.

„Je mi ctí a potěšením participovat svým dílem ve večeru, který je věnován památce Pavla Šmoka,“ říká dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska, který před lety jako sólista Šmokova PKB začínal. „Oba duety, které jsem pro tuto příležitost vybral, jsou dle mého Pavlově duši blízké. Oba s sebou přinášejí závan existenciálních témat, v obou jasně rezonuje láska a smrt. Lyrickou už Pavel Šmok viděl v roce 2010 na představení jemu věnovaném, kdy jsem mu ji i sám zatančil. Snad se mu bude líbit i dnes, ač už se bude dívat z jiné perspektivy. ROUTE 50 je mé nejaktuálnější dílko, které jsem vytvořil pro Terezu Podařilovou a sebe, tedy z pohledu čistě baletního pro babičku s dědečkem.“

„Pavel Šmok pro mne byl a vždy bude mimořádnou uměleckou osobností a skvělým člověkem. Tato kombinace je v našem uměleckém světě velmi neobvyklá,“ říká Jozef Dolinský ml., ředitel Baletu Slovenského Národního divadla. „Pro slavnostní galavečer na Mistrovu poctu jsem vybral malý, ale o to upřímnější pozdrav ze Slovenska. Duet Duší ze Slovenských tanců od Petra Breinera v choreografii Natálie Horečné.“

Diváci se mohou těšit také na zbrusu novou choreografii s názvem Beethoven, která bude mít během večera svou premiéru. Exkluzivně pro slavnostní galapředstavení ji připravil Mário Radačovský, umělecký šéf Baletu Národního divadla Brno. Inspirací pro vznik duetu byl Radačovskému sám Mistr hudby Ludwig van Beethoven. Člověk s neuvěřitelným talentem a darem z vyšších sfér, který změnil symfonickou hudbu, přitom člověk citlivý a vášnivý, mimořádný hudební genius. Stejným způsobem vnímá Mário Radačovský i Mistra choreografie Pavla Šmoka, který velmi výrazně ovlivnil vývoj československé choreografické tvorby.

POCTA PAVLU ŠMOKOVI
Premiéra: 23. října 2016, Divadlo na Vinohradech v Praze
Scénář a režie: Ondřej Kepka
Hudba: Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Ludwig van Beethoven, ukrajinské a slovenské lidové balady, Iiro Rantala, Peter Breiner
Choreografie: Pavel Šmok, Petr Zuska, Mário Radačovský, Natália Horečná
Nastudování choreografií Pavla Šmoka: Kateřina Dedková – Franková
Asistent choreografií Pavla Šmoka: Igor Vejsada
Tančí: sólisté Pražského komorního baletu a hosté (sólisté baletu Národního divadla v Praze, sólisté baletu Národního divadla v Brně a sólisté baletu Slovenského národního divadla v Bratislavě)
Světelný design: Jakub Sloup a hosté
Zvuková režie: Tomáš Kučera

V případě zájmu o další informace, rozhovory či fotografie mne neváhejte kontaktovat.

PR manažerka PKB
Tel: +420 605 751 290